[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_accordion title=”Houten Blaasinstrumenten” collapsible=”yes”][vc_accordion_tab title=”Blokfluit”][vc_column_text]De blokfluit kent iedereen! Je hebt er vast wel eentje in huis, les op gehad of eens op gespeeld. Een kleine houten fluit met gaatjes en een mondstuk waar je in moet blazen, goedkoop in aanschaf. Wat niet iedereen weet is dat het nog helemaal niet zo eenvoudig is er daadwerkelijk mooi en virtuoos op te spelen. Bovenin het mondstuk is een rond blokje geplaatst, zodat er een nauwe spleet ontstaat waardoor je de lucht moet blazen, vandaar de naam blokfluit. Om een toon te blazen in het instrument heb je niet veel lucht nodig. Daarom is de sopraanblokfluit zeer geschikt voor jonge kinderen vanaf 6 jaar, en vanaf ongeveer 9 jaar kan de overstap naar (of start met) de altblokfluit gemaakt worden. Tieners en volwassenen beginnen meestal op de altblokfluit. Deze klinkt wat lager en is de populairste blokfluit. De klankhoogte van deze fluit is gelijk aan de dwarsfluit en de hobo, zodat daar goed mee kan worden samengespeeld. De tenor- en basblokfluit zijn nog groter en klinken dus nog lager. Wanneer een leerling goed altblokfluit kan spelen is de overstap naar de tenor en bas vrij gemakkelijk. De techniek van alle blokfluiten is dezelfde, alleen de vingergaten liggen verder uit elkaar. De vier instrumenten bij elkaar is een blokfluitkwartet. Zo’n kwartet heeft een heel eigen, mooie en warme klank. Op de blokfluit kun je alle soorten muziek spelen: middeleeuws, barok, klassiek, modern en populair. Vanaf ongeveer € 20,- heb je een goede kunststof sopraanblokfluit, een houten is iets duurder. Een kunststof alt kost rond de € 40,- Een goede houten vanaf € 200,-.

Docent: Jan Jaap Langereis
Lesdag: Woensdagochtend en vrijdag
Lesvorm: Individueel, wekelijks en tweewekelijks
Leeftijd: vanaf 6 – 99 jaar[/vc_column_text][vc_gallery type=”image_grid” interval=”3″ images=”2577,3154″ onclick=”link_no” custom_links_target=”_self”][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”Dwarsfluit”][vc_column_text]De dwarsfluit is een geweldig instrument met veel mogelijkheden, zoals het spelen in diverse ensembles, symfonie en harmonie orkesten. Er is voor de dwarsfluit veel muziek geschreven in alle stijlen, o.a. klassiek, musical, pop, jazz. Duetten, trio’s ensembles en natuurlijk solo, met piano of CD. Voor de meeste mensen is de dwarsfluit een bewuste keuze. Ze houden van de klank en ook de praktische kant trekt hen aan: het is een klein instrument dat gemakkelijk kan worden meegenomen. Bovendien wordt het bespelen van de dwarsfluit niet als heel moeilijk ervaren en kan men al gauw een deuntje meespelen. Vanaf 6 jaar kun je al op dwarsfluitles. De jongste leerling begint op de minidwarsfluit, dat is een dwarsfluit met een kromme kop. Doordat deze fluit korter is kunnen de kinderen met hun vingers de kleppen sluiten. Je kunt de dwarsfluit al vanaf € 400,- à € 500,- aanschaffen.

Docenten: Ellen de Jong, Saskia van der Hall, Barbara Langendijk (tevens Piccolo)
Lesdag: Dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag
Lesvorm: Individueel, wekelijks of tweewekelijks. De cursus minidwarsfluit voor jonge kinderen is een groepsles.
Leeftijd: Vanaf 5 – 99 jaar

NB Er wordt ook lesgegeven op andere locaties: Wijkcentrum Huesmolen (woensdag) en ’t Dorpshuis Venhuizen (donderdag)[/vc_column_text][vc_gallery type=”image_grid” interval=”3″ images=”2401,2261″ onclick=”link_no” custom_links_target=”_self”][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”Klarinet”][vc_column_text]De klarinet is een houten blaasinstrument. Als je blaast ontstaat er een toon doordat het riet dat op het mondstuk is bevestigd gaat trillen. Hierdoor krijgt de klarinet zijn bijzondere, warme klank en heeft hij een groot bereik: Je kunt op een klarinet vrij makkelijk zowel lage als hoge tonen spelen. Met een klarinet kun je veel verschillende stijlen muziek spelen, hij komt voor in het symfonieorkest en in het harmonieorkest. Verder kun je er heel mooi klezmermuziek op spelen of jazz. Beginnende leerlingen spelen meestal op een kunststof klarinet. Een geschikt instrument kost ongeveer € 450,-. Gevorderde leerlingen stappen vaak over op een houten klarinet. De kosten van een geschikt instrument zijn dan ongeveer € 1300,-.

Docent: Jos Ruiters, Gisla Bruitsman
Lesdag: Woensdag, vrijdag
Lesvorm: Individueel, wekelijks of tweewekelijks
Leeftijd: vanaf 7 – 99 jaar[/vc_column_text][vc_gallery type=”image_grid” interval=”3″ images=”2562,2259″ onclick=”link_no” custom_links_target=”_self”][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”Saxofoon”][vc_column_text]De Saxofoon behoort tot de houten blaasinstrumenten, en is in 1840 uitgevonden. Het is een zeer modern instrument, met veel mogelijkheden. De saxofoon kan in alle muziekstijlen gebruikt worden, qua expressiviteit komt het instrument dicht bij de stem. De meest gebruikte typen saxofoons zijn van hoog naar laag: de sopraan-, alt-, tenor-, en baritonsax. De manier van spelen is op alle saxofoons hetzelfde, dus iemand die op een altsaxofoon begint kan later zonder problemen overstappen. Vanaf ongeveer 7 of 8 jaar kan men starten. Kinderen kunnen het beste beginnen op een gebogen sopraan- of altsaxofoon. Tijdens het begin van de instrumentale lessen wordt veel aandacht besteed aan de klank en de aanzet van de toon. Er zijn mogelijkheden om een saxofoon te huren bij de muziekhandel of muziekvereniging. Vanaf ongeveer € 400,- is het mogelijk een saxofoon aan te schaffen. Je kunt altijd bij de docent terecht voor advies bij de aanschaf van dit prachtige instrument.

Docent: Pieter Chattellon
Lesdag: Maandag, dinsdag en vrijdag
Lesvorm: Individueel, wekelijks en tweewekelijks
Leeftijd: Vanaf 7 – 99 jaar[/vc_column_text][vc_gallery type=”image_grid” interval=”3″ images=”2944,2566″ onclick=”link_no” custom_links_target=”_self”][/vc_accordion_tab][/vc_accordion][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_gallery type=”flexslider_slide” interval=”5″ images=”2463,2467,2486,2506″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″ el_class=”Koperen Blaasinstrumenten”][vc_accordion title=”Koperen Blaasinstrumenten” collapsible=”yes”][vc_accordion_tab title=”Hoorn”][vc_column_text]De hoorn behoort tot de groep van de koperinstrumenten. Hij is voortgekomen uit de jachthoorn, dit is nog duidelijk te zien aan de ronde vorm. Door deze ronde vorm en het grote conische verloop heeft de hoorn een mooie ronde klank. Deze klank wordt veel gebruikt in filmmuziek zoals Harry Potter, Star Wars, Lord of the Rings etc.

Door de komst van de zogenaamde kinderhoorn (deze is kleiner geworden, en dus handzamer voor kinderen) is het nu mogelijk om ook op relatief jonge leeftijd met hoornspelen te beginnen. Door het kleine mondstuk en de lengte van het instrument is het niet het makkelijkste instrument maar de voldoening des te groter…..

Docent: Christiaan Beumer
Lesdag: in overleg met de leerlinge
Lesvorm: individueel, wekelijks of tweewekelijks
Leeftijd: vanaf 6 – 99 jaar[/vc_column_text][vc_gallery type=”image_grid” interval=”3″ images=”2577,3154″ onclick=”link_no” custom_links_target=”_self”][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”Trompet, Cornet, Bugel, Hoorn, Trombone, Tuba”][vc_column_text]Koperen blaasinstrumenten kun je verdelen in drie groepen:

Hoog koper: trompet, cornet, bugel
Midden koper: alt hoorn, waldhoorn
Laag koper: bariton, tuba, euphonium, bas tuba (es en bes bas), trombone/bas trombone

De klein koper instrumenten alt hoorn, waldhoorn en bariton kun je al leren bespelen vanaf ongeveer 8 jaar. Trombone vanaf 9 jaar, afhankelijk van de lengte van het kind.

Het bespelen van een koperen blaasinstrument is wel afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de persoon. Alle instrumenten zijn heel goed geschikt om als volwassene mee te beginnen.

Al na een korte periode is het mogelijk om te gaan samenspelen in een orkest. Er zijn verschillende orkesten in onze werkgebied. De docent kan je hierover informeren.

Je kunt bijvoorbeeld spelen in een Harmonie-orkest, Fanfare, Brassband, Big Band. Er zijn natuurlijk ook kleinere ensembles. De genres variëren van klassiek tot jazz, lichte muziek. Vooral trompet en trombone zijn erg geschikt voor lichte muziek.

Enkele uitzonderingen:
Bugel: in principe alleen in fanfare en brassband
Alt hoorn: in brassband
Waldhoorn: in fanfare, harmonie, symfonieorkest

Hoorn

De hoorn behoort tot de groep van de koperinstrumenten. Hij is voortgekomen uit de jachthoorn, dit is nog duidelijk te zien aan de ronde vorm. Door deze ronde vorm en het grote conische verloop heeft de hoorn een mooie ronde klank. Deze klank wordt veel gebruikt in filmmuziek zoals Harry Potter, Star Wars, Lord of the Rings etc.

Door de komst van de zogenaamde kinderhoorn (deze is kleiner geworden, en dus handzamer voor kinderen) is het nu mogelijk om ook op relatief jonge leeftijd met hoornspelen te beginnen. Door het kleine mondstuk en de lengte van het instrument is het niet het makkelijkste instrument maar de voldoening des te groter…..

Docenten:
Huub Robeerts Hoog koper, trompet, cornet
Bert Ridder Laag koper, trombone, tuba
Christiaan Beumer Hoorn[/vc_column_text][vc_gallery type=”image_grid” interval=”3″ images=”2401,2261″ onclick=”link_no” custom_links_target=”_self”][/vc_accordion_tab][/vc_accordion][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_gallery type=”flexslider_slide” interval=”5″ images=”2463,2467,2486,2506″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][/vc_column][/vc_row]